Szukasz odpowiedzi do ćwiczeń ? Może nie umiesz zrobić jakiegoś zadania ? Postaramy się Tobie pomóc.

Szukasz odpowiedzi do ćwiczeń ? Może nie umiesz zrobić jakiegoś zadania ? Postaramy się Tobie pomóc.

#1 2011-12-02 20:53:21

Bojka

Administrator

Zarejestrowany: 2011-11-29
Posty: 14
Punktów :   

I.Obraz Ziemi str. 16-18

Strona 16



Zadanie 1
Obrazek po lewej :
-Metoda izolinii
Obrazek po prawej :
-Metoda kartogramu

Zadanie 2

a)
Najwyższy szczyt jest obok liczby 880.Od punktu B w prawo rysujemy krzyżyk na środku tego szczytu.
b)
Powyżej 900 m.n.p.m.
c)
Chorągiewke rysujemy według moich instrukcji :
Od punktu A w doł, teraz na prawo, aż do końca, poniżej liczby 460 rysujemy chorągiewke.
d)
900 m.n.p.m. - 480 m.n.p.m. = 420m
e)
Na samym dole obrazka mamy dwa źródła rzeki, potem się łączą.Nad ich złączeniem
rysujemy strzałkę w kierunku północno-wschodnim (równo na rzece)
f)
2cm x 1km = 2km
A-540m.n.p.m
B-860m.n.p.m
860-540=320m
320m : 100m = 3,2
3,2 x 10 = 32 min
2km x 15min = 30 min
30min + 32min = 1godz. 2 min
Odp: Czas przejścia zajmie 1 godzinę i 2 minuty.

Strona 17



Zadanie 3

Metoda kartodiagramu :
-Bezrobocie
-Zużycie nawozów
Metoda sygnaturowa :
-Surowce mineralne
-Energetyka alternatywna

Zadanie 4
Obrazek po lewej :
-Góra
Obrazek po środku :
-Przełęcz
Obrazek po prawej :
-Dolina

Zadanie 5
http://img233.imageshack.us/img233/9192/zadanie5strona17.png

Strona 18



Zadanie 6
Wypisujemy po kolei od strony lewej.
-Szczecin 65,5 tyś.
-Wrocław 101,2 tyś.
-Gdańsk 87,1 tyś.
-Opole 37,3 tyś.
-Katowice 164,2 tyś.
-Łódź 92,4 tyś.
-Olsztyn 61,1 tyś.
-Kielce 50,7 tyś.
-Rzeszów 89,6 tyś.
-Lublin 39,9 tyś.

Offline

 
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
zarabiaj pieniądze

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
kurniki